Boomschors tegen onkruid

Onkruid is voor een groot deel van de Nederlandse tuinliefhebbers een doorn in het oog. Tussen de mooie planten en bloemen schiet ineens onkruid omhoog. Het wieden van onkruid kan beginnen, maar houdt eigenlijk niet meer op. Wanneer je zoekt naar een manier om onkruid tegen te gaan, dan kom je al gauw in de bestrijdingsmiddelen of meer natuurlijke producten als een bodembedekking. Producten als boomschors of houtsnippers kunnen nuttige toepassingen zijn om onkruid tegen te gaan en mensen te laten genieten van een onkruidvrije tuin.

Boomschors kan de hoeveelheid onkruid beperkten tot maar liefst 95%! De overige 5% is eenvoudig te verwijderen omdat de wortels onvoldoende hebben kunnen hechten.

Waarom boomschors tegen onkruid inzetten?

Waarom boomschors goed gebruikt om de groei van onkruid tegen te gaan heeft grotendeels te maken met doorlaatbaarheid van licht. Om te kunnen groeien heeft onkruid licht en lucht nodig. Een flinke laag boomschors zorgt ervoor dat er maar weinig zonlicht en lucht tot de bodem kan doordringen, waardoor onkruid weinig tot geen kans heeft om te groeien. Onkruidzaad dat via de lucht aan komt waaien, zal landen op het boomschors en daarom ook vrijwel geen kans krijgen om te wortelen.

Naast het feit dat boomschors goed werkt tegen onkruid beschermt het de aarde tegen uitdroging bij lange droge periodes. Ook in de winter biedt boomschors in bepaalde mate bescherming tegen de vorst.

Worteldoek onder boomschors?

Het gebruik van boomschors tegen onkruid is nog geen garantie dat onkruid geen weg naar boven weet te vinden. Daarom adviseren wij altijd om naast boomschors ook worteldoek aan te leggen. Worteldoek is gemaakt van poreus materiaal, het laat wel vocht door, maar het houdt onkruid tegen. Je tuin maakt je op deze manier eenvoudig “lenteproof” met boomschors tegen onkruid met worteldoek.

Hoeveel boomschors nodig?

Om een goede functie van boomschors te garanderen, raden wij een minimale dikte aan van 8 tot 10 cm aan. Wanneer je een dunnere laag aanbrengt is de kans op onkruid een stuk groter door de licht en lucht toevoer. Na verloop van tijd zal boomschors een deel van het onkruid werend vermogen verliezen. Probeer de laag ongeveer een keer per jaar te verversen, waardoor je dit probleem voor bent. Twijfel je hoeveel boomschors nodig is, neem gerust contact op om advies te vragen.

Soorten boomschors

Er zijn verschillende soorten schors verkrijgbaar. Ieder product heeft zijn eigen kenmerken en lezensduur. Bij Sterhout beschikken we over de Franse Boomschors welk afkomstig is van de Franse zeeden (Pin Maritiem). Dit type schors heeft een levensduur van 6 jaar, terwijl andere schors 1,5 tot 4 jaar meegaan. In het assortiment van Sterhout bieden we Franse boomschors in drie soorten: 8-15 mm en 20-40 mm.

Boomschors tegen onkruid bestellen

Via Sterhout kunt u verschillende soorten Franse boomschors bestellen. Verkrijgbaar in big bags van 1 of 2 kuub, maar heeft u minder boomschors nodig, dan heeft u wellicht genoeg aan een jutezak van 120 liter. Onze producten kunnen binnen 1 werkdag geleverd worden en in heel Nederland geldt gratis verzending.