De voordelen van ovengedroogd haardhout

Haardhout op natuurlijke wijze drogen kost veel tijd, afhankelijk van de houtsoort kan dit 1 tot 3 jaar duren. Gelukkig is daar een praktische en duurzame oplossing voor: ovengedroogd haardhout.

Hoe wordt ovengedroogd haardhout gedroogd?

Ons stamhout wordt gezaagd en vervolgens gekloofd. De verse blokken hout worden in een stalen krat gedaan, waar de lucht makkelijk door kan circuleren. Op de foto bovenaan de pagina zie je zo’n stalen krat. De kratten worden in de droogkamer gezet. Door de temperatuur in de droogkamer geleidelijk naar een bepaalde hoogte te brengen en de lucht door middel van ventilatoren te verspreiden, verdampt het vocht uit het hout. De warme, vochtige lucht wordt afgevoerd zodat er geen schimmelvorming in het hout ontstaat. Na 5 tot 7 dagen heeft het hout een vochtpercentage van minder dan 20% en is het geschikt om te stoken.

Duurzaam verwarmen

Ovengedroogd haardhout wordt wel eens gezien als een belasting voor de natuur, omdat de droogkamer verwarmd zou worden door fossiele brandstoffen. De houtdrogerij waar wij mee werken wekt op een duurzame wijze energie op, namelijk door het gebruik van houtsnippers. Bij het verwarmen van de droogkamer is geen sprake van fossiele brandstoffen. Houtsnippers die een restproduct zijn, dienen als warmtebron voor een duurzame manier van hout drogen.

Geen ongedierte in het hout

Nog een voordeel van ovengedroogd hout is dat het een schoon product is. Ongedierte is niet bestand tegen de temperaturen in de droogkamer en legt het loodje. En dat is wel zo fijn voor bepaalde onbehandelde houtsoorten waar houtworm of larven van de boktor zich tegoed aan doen en grote schade kunnen aanrichten. Ovengedroogd haardhout kun je gerust in een schuur, in de houtopslag of in huis leggen, omdat het vrij van ongedierte is.

Wilgenhoutrups
Op onderstaande foto’s is de wilgenhoutrups te zien in een boom die we gekapt hebben. Deze dieren dringen de stamvoet van de boom binnen. Ze kunnen 10 cm groot worden en gaten in het hout maken met een doorsnee van 1 tot 2 cm.

Gaten in stam door wilgenhoutrups
Wilgenhoutrups