Haardhout tips

De warmte van een houtkachel is aangenaam warm en sfeervol tegelijk. We geven een paar haardhout tips, zodat je optimaal kunt genieten van de houtkachel.

Stook gedroogd hout

Vers gekapt stamhout heeft een vochtpercentage dat kan oplopen tot 50-60%. Dit verschilt per houtsoort en is afhankelijk van het jaargetijde. Zou je dit vochtige hout direct stoken, dan verbrand je dus grotendeels vocht. Hierdoor ontstaat aanslag in de kachelpijp, die bij een te hoge temperatuur kan branden zodat een schoorsteenbrand ontstaat. Het is daarom belangrijk om gedroogd hout te stoken. Het haardhout van Sterhout is gedroogd in een droogoven of op natuurlijke wijze gedroogd, waardoor het resterende vochtpercentage onder de 20% is. Droog hout stoken is één van de belangrijkste haardhout tips.

Nadelen van het stoken van vochtig haardhout

Haardhout dat niet goed droog is heeft een aantal nadelen:

  • Aanslag in de kachelpijp waardoor schoorsteenbrand kan ontstaan
  • Stoken van vochtig hout geeft aanslag op de dakpannen
  • Heb je gaas op de pijp om te voorkomen dat er vogels in vliegen, dan kan dit snel dicht zitten waardoor de kachel minder goed brandt
  • Het stoken van vochtig hout geeft een indringende rooklucht die onprettig is voor je omgeving

De kachel aanmaken

Begin met kleine stukjes hout en stapel deze kruislings. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen het hout zit, zodat de lucht en de vlammen er goed tussen kunnen komen. De luchttoevoer zet je in het begin open. Steek de kachel aan met aanmaakblokjes. Zodra het hout goed brandt, dit duurt een paar minuten, leg je grotere blokken hout kruislings op het vuur. Zodra deze goed vlam hebben gevat, zet je de luchttoevoer wat lager.

Schoorsteen vegen

In veel Europese landen is het verplicht om je schoorsteen te laten vegen. Hoewel het in Nederland niet verplicht is om jaarlijks de schoorsteen te vegen, is het verstandig om dit wel te doen. Voorkomen is immers beter dan genezen. In de meeste verzekeringen wordt opgenomen dat je je kachel en schoorsteen goed moet onderhouden. In dit geval moet je kunnen aantonen dat je de schoorsteen hebt geveegd of hebt laten vegen door een schoorsteenveger. Lees meer in de blog Schoorsteen houtkachel vegen – 7 tips.

Ventileer de ruimte

Voor de verbranding van hout is zuurstof nodig. Daarom is het belangrijk om goed te ventileren. Via de schoorsteen wordt de rook naar buiten gezogen. Het is nodig om deze lucht aan te vullen met verse zuurstofrijke lucht.

Voordelen van gedroogd haardhout

Door het lage vochtpercentage is het hout makkelijk aan te krijgen. En door het lage vochtpercentage krijg je weinig aanslag in de kachelpijp, wat een verhoogd rendement oplevert. Door het drogingsproces sterven schimmels en ongedierte, zodat je zeker bent van schoon hout. Tot slot is gedroogd haardhout lichter en daarom makkelijker te dragen.

Afbeelding van Sabine van Erp via Pixabay