Houtsnippers of boomschors

Houtsnippers of boomschors?

Houtsnippers en Franse boomschors zijn beide natuurlijke producten die veel gebruikt worden als bodembedekker. Beide producten kunnen gebruikt worden om onkruid tegen te gaan, geven een natuurlijk uitstraling aan de tuin en helpen om de ondergrond te beschermen. Wat is dan eigenlijk het verschil tussen beide producten?

Regelmatig krijgen wij de vraag wat het is verschil tussen houtsnippers en boomschors. Wanneer heeft het gebruik van houtsnippers de voorkeur en wanneer kan beter boomschors gebruikt worden? In dit blogbericht proberen we zo goed mogelijk antwoord te geven op deze vraag en de verschillen van de producten duidelijk te maken.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van boomschors?

Boomschors heeft een mooie natuurlijke uitstraling en wordt daarom ook vaak ter decoratie gebruikt in tuinen. Ook voor de aanleg van wandelpaden is boomschors een uitstekend product.

Boomschors staat verder bekend om de vochtregulerende werking. Boomschors gaat uitdroging van de grond tegen en kan daarom uitstekend worden gebruikt tussen planten. Houtsnippers hebben een iets minder vochtregulerende werking.

Een andere belangrijke eigenschap van boomschors is de lange levensduur van het product. Doorgaans gaat boomschors al snel meer dan 5 jaar mee, dit in tegenstelling tot houtsnippers, die 2 tot 3 jaar blijven liggen.

Naast het gebruik in tuinen zien we Franse boomschors ook vaak terug in speeltuinen. Speeltuinen worden door gebruik van Franse boomschors een stuk onderhoudsvriendelijker en daarnaast een stuk veiliger. Voor gebruik in een speeltuin of bijvoorbeeld onder een trampoline raden wij Franse boomschors aan. Boomschors stukje zijn afgerond, in tegenstelling tot houtsnippers, die scherpere hoeken hebben en versplinteren. Franse boomschors is prettiger om met blote voeten over heen te lopen dan houtsnippers.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van houtsnippers?

Net als boomschors staan houtsnippers ook bekend om een natuurlijke uitstraling. Als bodembedekker zijn houtsnippers effectief tegen onkruid en kent het product valdempende eigenschappen. Je ziet houtsnippers daarom vaak in tuinen, maar houtsnippers onder speeltoestellen is ook een effectieve oplossing.

Houdt bij de aanschaf van houtsnippers rekening met het feit dat houtsnippers na verloop van tijd enigszins verkleuren. Houtsnippers hebben na aanschaf vaak een frisse uitstraling, maar de houtkleur zal in de meeste gevallen iets vergrijzen.

Houtsnippers zijn in vergelijk met boomschors een goedkope oplossing voor met name de korte termijn. Over langere tijd is boomschors een meer duurzaam product.

Wat is het belangrijkste verschil tussen houtsnippers en boomschors?

Het belangrijkste verschil tussen houtsnippers en boomschors is in onze ogen de duurzaamheid van het product. Houtsnippers kennen over het algemeen een kortere levensduur dan boomschors. Dat betekent dat houtsnippers sneller vervangen of aangevuld moeten worden dan boomschors. Onze decoratieve Franse pijnboomschors gaat over het algemeen zo’n 5 a 6 jaar mee. Houtsnippers daarentegen moeten ongeveer om het jaar aangevuld worden.

Qua prijs zijn houtsnippers doorgaans wat goedkoper dan boomschors. De gemiddelde prijs van een kuub houtsnippers ligt op ongeveer 125 euro, terwijl een kuub Franse boomschors ongeveer 180 euro per kuub kost.

Hoeveel houtsnippers of boomschors heb ik nodig?

De hoeveelheid houtsnippers of boomschors die je nodig bent om een vierkante meter te vullen staat ongeveer gelijk. Houdt rekening met een vulling van ongeveer 10 centimeter. Dit biedt voldoende lucht voor de grond en zorgt tevens voor een goede dekking om onkruid tegen te gaan. Wanneer er antiworteldoek wordt gebruikt, dan volstaat een laag van 5 centimeter.

Hulp nodig bij je keuze tussen houtsnippers of boomschors?

Heb je naar aanleiding van dit blogbericht nog steeds vragen over één van deze producten, dan kan je natuurlijk altijd even contact opnemen. Onze medewerkers staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden, je te voorzien van advies of een calculatie te maken.