Houtsnippers tips

Een laag houtsnippers in je tuin gaat onkruid tegen gedurende twee seizoenen. De bodem tussen je planten droogt minder snel uit, zodat de grond vochtig blijft en dit stimuleert de biologische activiteit in de grond. Kleine insecten nestelen zich graag tussen houtsnippers. Maar hoe pak je dit handig aan? Wij geven je een paar houtsnippers tips voor een optimaal resultaat.

Hoeveel houtsnippers heb ik nodig?

Met een laag van 10 centimeter ga je het onkruid tegen. Heb je worteldoek onder de snippers liggen, dan volstaat een laag van 5 centimeter. Antiworteldoek is ideaal onder een laag snippers, omdat het onkruid en ongewenste plantengroei tegenhoudt.

Vervang houtsnippers na twee jaar

Omdat houtsnippers organisch zijn en door de natuur worden afgebroken is het raadzaam de houtsnippers na ongeveer twee jaar te vervangen. Maar gooi het restant niet direct weg, de geleidelijke vertering zorgt voor een mooie humuslaag die de structuur van de grond verbetert. Je kunt de overgebleven houtsnippers gebruiken als compost.

Houd de houtsnippers netjes bij elkaar met opsluitband

Houtsnippers verplaatsen door toedoen van weer en wind en dieren in de tuin. Door het plaatsen van opsluitbanden zorg je voor een strakke en nette afscheiding in de tuin en de houtsnippers blijven beter op hun plaats. Een randbegrenzer of borderrand is ook een handige manier om een borderafscheiding te maken.

Houtsnippers aanvullen na inklinken

Door periodes van droogte kan de grond inklinken, wat betekent dat het volume van de grond vermindert door toedoen van verdroging of onttrekking van grondwater. Het is aan te raden om de bodem zo nu en dan te voorzien van een nieuwe laag houtsnippers.