Weinig tuin onderhoud met houtsnippers

Je kent het vast wel: geen tijd om dagelijks in de tuin te werken, maar je wilt wel dat de tuin er mooi bij ligt. Maak het jezelf gemakkelijk en verrijk je tuin met houtsnippers. Houtsnippers geven een natuurlijke look aan je tuin en gaan onkruid tegen.

Kennissen van ons zijn in het bezit van een prachtige chalet op een camping aan de rand van het bos. Een mooi plekje, het enige dat het huisje en de bosrand scheidt is het terras met de tuin. Ze hebben er een tweede thuis van gemaakt, het terras is strak aangelegd met tegels en de grasmat ligt er fris bij. Als je er komt dan staat de koffie klaar en nestel je je buiten in de houten schommelbank. Een ideaal plekje om te vertoeven in deze tijd van het jaar!

Een border met bodembedekker

Het huisje is, zoals vele anderen op de camping, niet permanent bewoond. En dat vraagt wel wat van je tuin, je bent immers niet altijd in de buurt om de tuin te verzorgen. Planten in potten op het terras zijn niet praktisch, omdat ze bij lange periodes van droogte dood gaan. Vaste planten zijn de meest voor de hand liggende oplossing en er werden langs de omheining diverse heesters, rozen en bessenstruiken geplant. Heel mooi, maar ook onpraktisch want de planten stonden in het gras. Na een periode van afwezigheid werd als eerste het gazon gemaaid. En dan kun je dus niet netjes om de planten heen maaien, waardoor er altijd een paar grassprieten tussen de planten door staken. Niet handig en ook niet mooi, wat in schril contrast staat met het huisje en de omgeving.

En dus werd het plan opgevat om graszoden weg te steken om zo een border te maken. Een paar opsluitbanden om de border strak af te werken en wij mochten de stamhout houtsnippers leveren voor in de border om de planten heen. En zie hier het resultaat: met weinig moeite is er een netjes afgewerkte tuin gecreëerd. Super resultaat! En in de eerste plaats natuurlijk heel handig, want het enige wat je hoeft te doen is even het gazon maaien.

Voordelen van houtsnippers

Houtsnippers hebben als bijkomend voordeel dat het onkruidwerend is, dat scheelt wieden. En de bodem tussen de planten droogt minder snel uit, waardoor de grond vochtig blijft en de biologische activiteit in de grond wordt gestimuleerd. Kleine insecten nestelen zich graag tussen de snippers. In alle opzichten zijn de houtsnippers een aanwinst voor deze tuin! In deze tuin zijn de stamhout houtsnippers gebruikt.