Kwaliteit van haardhout

Goede houtproducten hoeven niet van ver te komen. Wij geloven in onze eigen krachten en lokale handel, daarom importeren we geen hout. Het haardhout en de houtsnippers van Sterhout komen uit Nederland. Het hout halen we uit bossen, natuurgebieden en boswallen die op verantwoorde wijze worden beheerd door overheidsinstellingen, natuurbeschermingsorganisaties en stichtingen. Een klein deel van het hout komt van het terrein van particulieren. Lees meer over onze klimaatneutrale producten.

Kwaliteit haardhout van stamhout

Het haardhout wordt uitsluitend gemaakt van stamhout. Onder stamhout verstaan we de stam en takken die groter zijn dan 25 cm in diameter. Alle takken die kleiner zijn worden versnipperd. Stamhout groeit langzamer dan takken en is massiever, dit maakt het zeer geschikt als brandhout. Stamhout geeft langdurige warmte af.

Lees meer over perfect haardhout en de zaag-kloofmachine waar het haardhout mee wordt gemaakt.

Stook droog hout

Vers gekapt stamhout heeft een vochtpercentage dat kan oplopen tot 50-60%. Dit verschilt per houtsoort en is afhankelijk van het jaargetijde. Zou je dit vochtige hout direct stoken, dan verbrand je dus grotendeels vocht. Hierdoor ontstaat aanslag in de kachelpijp, die bij een te hoge temperatuur kan branden zodat een schoorsteenbrand ontstaat. Het is daarom belangrijk om gedroogd hout te stoken.

Hout drogen

Hout drogen op natuurlijke wijze duurt 1 tot 2 jaar en bij eikenhout zelfs 3 jaar. Het hout moet gekloofd zijn en buiten liggen op een droge plek waar de wind goed doorheen kan waaien. Het hout zal dan een vochtpercentage van rond de 20% of lager hebben. Ovengedroogd haardhout heeft een vochtpercentage tot 20%, afhankelijk van de houtsoort. Het haardhout van Sterhout is gedroogd in een droogoven of op natuurlijke wijze gedroogd, waardoor het resterende vochtpercentage onder de 20% is. Zowel het ovengedroogde als het natuurlijk gedroogde hout kun je direct stoken.