Kwaliteit van houtsnippers

De kwaliteit van houtsnippers is gegarandeerd, omdat we gebruik maken van stammen en schaaldelen. We sorteren de bomen die tot houtsnippers worden verwerkt. De takken die worden versnipperd zijn zonder blad. Onze houtsnippers worden onder andere gemaakt van eik, berk, beuk, es, els, esdoorn, douglas, lariks en fijnspar.

Gesorteerde houtsnippers

Het hout dat niet geschikt of te klein is om als brandhout te gebruiken, wordt machinaal versnipperd. Houtsnippers van lagere kwaliteit zoals populier en wilg zijn minder geschikt om houtsnippers van te maken. Deze houtsoorten worden verhandeld op de grote markt om bijvoorbeeld energie op te wekken. Deze houtsnippers zul je dan ook niet in de kwaliteitssnippers aantreffen.

Nederlandse houtsnippers

Goede houtproducten komen niet van ver. Wij geloven in onze eigen krachten en lokale handel, daarom importeren we geen hout. 100% van de houtsnippers van Sterhout komt uit Nederland. Het hout halen we uit bossen, natuurgebieden en boswallen die op verantwoorde wijze worden beheerd door overheidsinstellingen, zoals gemeenten, natuurbeschermingsorganisaties en stichtingen. Een klein deel van het hout komt van het terrein van particulieren.

Seizoensproduct

In de winter en het vroege voorjaar bevatten bomen geen bladeren. In deze periode is de kwaliteit van de houtsnippers het beste, omdat er geen bladeren tussen de houtsnippers zitten. Later in het jaar kunnen de houtsnippers een kleine fractie blad bevatten.

De houtsnippers die we maken zijn afkomstig van bomen die we zelf kappen en van schaaldelen uit de houtzagerij. De voorraad houtsnippers is grotendeels afhankelijk van de projecten die we uitvoeren. Een voorbeeld: we komen tijdens het kappen van bomen weinig beuken tegen. Als er mooi beukenhout beschikbaar is dan wordt dit apart gehouden, met als doel er houtsnippers van te maken. Dit betekent dat de sommige soorten houtsnippers niet standaard voorradig zijn. Gelukkig komen we veel mooi hout tegen en daarom is er altijd wel een mooie alternatieve soort houtsnippers beschikbaar.