Perfect haardhout

Voor de productie van het perfect blokje haardhout draait sinds kort de Posch SpaltFix K-650 Vario mobiel bij Sterhout.  De nieuwe machine zaagt en klooft houtstammen met een diameter van 65 centimeter. Het mooiste trucje van de machine is het kloofmes. Het X-vormige kloofmes maakt vierkante houtblokken in plaats van de bekende ‘taartpunt’ vorm. Dit levert een aantal voordelen op voor de houtstoker.

Efficiënt hout stapelen

De vierkante blokken hebben ten opzichte van driehoekige blokken het voordeel dat de blokken gelijkmatiger drogen en ze makkelijk zijn te stapelen in de houtopslag. Kijk maar eens naar deze foto’s. Van zo’n efficiënt gestapelde houtopslag worden we heel blij!

Haardhout voor kleine kachels

De lengte en dikte van het hout kan worden ingesteld. Het haardhout wordt gekloofd op een lengte van 26 tot 28 centimeter en een diameter van 11 tot 13 centimeter. De blokken zijn door het compacte formaat ook heel geschikt voor kleinere kachels.

Hoog rendement met perfect haardhout

De machine kan stammen verwerken met een doorsnee van 65 centimeter. Dit is uniek, want er bestaat geen andere kloofmachine in Nederland die zulke grote boomstammen kan zagen. Kleine stammetjes gaan aan de kant, we gebruiken alleen grote stammen om haardhout van te maken. Dit massieve hout van grote bomen levert kwalitatief uitstekend haardhout op met een hoog rendement.

Gezeefd haardhout

Ook is de machine uitgerust met een zeef mechanisme, dat er voor zorgt dat de het kleine afval aan het einde van de transportband kan worden opgevangen in een container. Zo blijft het hout schoon en nagenoeg vrij van afvalhoutjes.

Alle soorten haardhout zijn gemaakt volgens het principe van het ‘perfecte blokje haardhout’. Ook het los gestorte haardhout bestaat uit de mooie vierkante blokken.

Video zaag-kloofmachine

Ben je benieuwd hoe het hout wordt gekloofd? Bekijk dan dit filmpje.