Schoorsteen vegen houtkachel – 7 tips

De houtkachel heeft ons huis de afgelopen maanden weer heerlijk warm gehouden. Dat mag ook wel, met een jaren 50 huis waarvan de bovenverdieping op zijn zachtst gezegd nogal slecht geïsoleerd is (de dakpannen liggen direct op het spant). Er wordt daarom flink gestookt in de winter en daarom komt de schoorsteenveger periodiek langs voor het schoorsteen vegen.

Houtkachel als voornaamste warmtebron

Maar we zijn in het gelukkige bezit van een vrij grote Janus houtkachel die er voor zorgt dat we er ook in de wintermaanden warmpjes bij zitten. De kachelpijp loopt langs de overloop, wat esthetisch een doorn in het oog is, maar qua comfort een uitkomst! Wij stoken in de winter bijna alleen maar hout. Omdat het gezellig is, maar ook omdat het een torenhoge gasrekening scheelt.

Tijd voor een afspraak met de schoorsteenveger

Ben je ook een fanatieke stoker? Dan weet je ook dat het belangrijk is om de kachel goed te onderhouden. Zo rond mei is de temperatuur aangenaam en stoken we de houtkachel niet en dan is het tijd om de schoorsteenveger te bellen. Hij is onlangs bij ons geweest en heeft weer prima werk geleverd. De schoorsteenveger kwam zoals we van hem gewend zijn met hoogwerker, speciale stofzuiger en toebehoren langs om de pijp te ontdoen van roetdeeltjes. Hij geeft ons gevraagd en ongevraagd advies en daarom een paar tips en adviezen voor alle houtkacheleigenaren.

Schoorsteen vegen tips

Het niet vegen van het rookkanaal kan leiden tot een slechte trek in de schoorsteen en in het ergste geval een schoorsteenbrand.

  1. Stook daarom alleen droog en schoon hout
  2. Smoor de kachel niet te veel. Hoe feller de kachel brandt, hoe minder aanslag in het rookkanaal
  3. Doof het vuur niet, maar laat het vanzelf uitgaan. Sluit niet de luchttoevoeropeningen van de kachel wanneer de haard nog brandt
  4. Zorg voor voldoende luchttoetreding. Houd tijdens stoken ventilatieopeningen of roosters in ramen en deuren open
  5. Laat je schoorsteen 1 keer per jaar vegen
  6. Bij intensief gebruik is het aan te raden om de schoorsteen twee keer per jaar te laten vegen
  7. Laat de schoorsteen vegen door een betrouwbare schoorsteenveger, dat is het geld zeker waard.