Tips voor de aanleg van grindmatten

Halfverharding zoals houtsnippers, schelpen of grind zijn een mooie natuurlijke aanvulling rondom huis. Grindmatten zorgen voor een stevige en stabiele basis. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van grindmatten is het aan te raden om de randen van het pad te voorzien van kantopsluiting of randbegrenzing, zodat de grindmat en bodembedekking netjes op de plek blijft liggen.

Randbegrenzing bij grindmatten

Een handige oplossing voor randbegrenzing is de BERA B-Edge Smart, waarmee paden, borders en gazons heel eenvoudig van elkaar worden gescheiden. Deze randbegrenzer is een flexibele rand gemaakt van polyethyleen. Het materiaal is licht in gewicht, makkelijk te knippen en vrijwel elke vorm kan naar eigen wens of idee gerealiseerd worden. De begrenzing is eenvoudig te plaatsen en te verlengen en het is veilig voor spelende kinderen en huisdieren.

Laag aanbrengen op de grindmat

Nadat de grindmatten zijn gelegd kan de vulling worden aangebracht. Het is aan te raden om de grindmat tot de rand te vullen en vervolgens goed aan te drukken. Zodra de basislaag stevig is kan de toplaag worden aangebracht. De toplaag moet tussen de 15 tot 20 mm hoog zijn. Hark en verdeel het het materiaal gelijkmatig. Onderhoud beperkt zich tot het verwijderen van bladeren en vuil alsmede het af en toe harken. Belangrijk: zorg er voor dat de platen afgedekt blijven voor maximale levensduur. Vul de toplaag aan waar nodig, zodat de platen volledig bedekt blijven.

Aanleggen stap voor stap

Bekijk hieronder het filmpje voor het leggen van grindmatten.

Hoeveel grindmatten heb ik nodig?

Om te weten hoeveel matten je nodig hebt is het handig om eerst de oppervlakte te bepalen. De grote grindmatten hebben een oppervlakte van 0,9 m2 en de kleine grindmatten hebben een oppervlakte van 0,3 m2. Door de oppervlakte in m2 te delen door de oppervlakte van de grindmat bereken je het aantal grindmatten dat je nodig hebt.

Een rekenvoorbeeld

Je hebt een oprit met een oppervlakte van 3 bij 5 meter, totaal 15 m2. Dan is het handig om de grote grindmatten van 0,9 m2 te bestellen.
15 m2 / 0,9 = 16,66. Afgerond naar boven heb je minimaal 17 grindmatten nodig.

Fundatie bij licht en zwaar gebruik

De matten zijn geschikt voor zowel licht als zwaar gebruik. Onder licht gebruik verstaan we voetgangers en fietsers. Bij licht gebruik volstaat een laag van 10 cm zand onder de grindmatten. Bij zwaar gebruik door auto’s en lichte vrachtwagens wordt een verdichte laag puin van 15-25 cm aangeraden met daarboven op 4-6 cm scherp zand. Daarop kunnen de grind matten worden gelegd. Bekijk hieronder ook het 8-stappenplan.