Van megastam naar houtsnippers

Onze loofhoutsnippers worden soms gemaakt van bijzondere bomen. Bijzonder is een breed begrip, zo kun je denken aan scheef gegroeide bomen of holle bomen die door hun vorm niet geschikt zijn om planken van te zagen. Of bomen die zo groot zijn dat ze niet eens in een kloofmachine passen. Laatst kwamen we zo’n ‘grote jongen’ tegen die eigenlijk nergens geschikt voor was. Deze stam hebben we onder ons hoede genomen en omgetoverd in premium+ houtsnippers

Houtsnippers maken met ‘de knipper’

Normaal gesproken gaan hele stammen door de versnipperaar. Maar deze reus met een diameter van 154 cm paste er dus niet in. Dan is het tijd voor zware maatregelen: de knipper. Stel je een gigantische klem voor of kijk even naar de afbeelding hieronder. Deze klem, of knipper, splijt in een paar bewegingen de gigastam in smalle plankjes. En die passen met gemak door de versnipperaar.

De ‘knipper’

Hout versnipperen

Nadat de knipper zijn werk heeft gedaan en de gigastam in kleinere porties heeft verdeeld, gaat het hout door de versnipperaar. In de versnipperaar worden meteen de grote stukken er uit gezeefd, zodat je een product overhoudt van hetzelfde formaat. Een product van puur stamhout zonder takjes en blaadjes en gemaakt van een oeroude stam; de premium+ houtsnippers. Een onbruikbare stam krijgt een nieuw leven in de vorm van houtsnippers die in de tuinen van diverse mensen liggen. Een mooi idee toch?

Ben je benieuwd hoe de houtsnippers worden gemaakt? Bekijk dan dit filmpje.