Verwerkingsadvies van grastegels

Om een stabiele ondergrond van grastegels te creëren, is het raadzaam om de ondergrond goed voor te bereiden. We hebben het verwerkingsadvies van grastegels van de fabrikant hieronder uitgelegd.

Fundatie

De juiste fundering wordt bepaald door de ondergrond en de verwachte belasting. Het materiaal bestaat doorgaans uit gebroken puin, grind, steenslag – dikte van 15-60 cm. De fundering dient bepaald te worden door specialisten. De verwerkingsadviezen zijn ter indicatie. De tabel geeft de afgetrilde laagdikte aan van zowel de fundatie als de onderlaag, bij voorkeur gescheiden door een ‘non-woven’ geo-textiel voor extra stabiliteit.

ToepassingOnderlaag
mengkorrel
Onderlaag
fijne korrel
Dikte onderlaag
in cm
Dikte fundering
in cm
Inritten voor personenwagensxx15-2023-28
20-2528-33
Parkeerplaats personenwagensx20-2528-33
x30-3538-43
Toegangswegen voor brandweerx35-4043-48
x45-5053-58
Parkeerplaatsen voor bussen, vrachtwagensxx40-4548-53
50-6058-68

Onderlaag

De onderlaag is ook afhankelijk van de situatie maar de meest gebruikte materialen zijn:

  • Fijn split of lava 0/4 of gebr. Argex 0/8 (3-4 cm dik)
  • Mengsel van zand en puin 0/5 (3-4 cm dik)
  • 1/3 fijn zand – 1/3 fijn grind of gebr. Argex – 1/3 plantaarde (3-4 cm dik)

De onderlaag goed aftrillen en vlakken.
 

Extra stevigheid met kantopsluiting

Kantopsluitingen zijn te adviseren om horizontale bewegingen te beperken. Wel is het aan te bevelen 2-5 cm ruimte te laten voor de expansie van de platen onder invloed van hoge temperaturen. De geïntegreerde ankers zorgen voor extra stabiliteit. Extra ankers voor gebruik op hellingen. Max. hellingshoek 5% (berijdbare toepassing). Leg de platen in halfsteens verband.

Tuinaarde en gras

Verschillende vullingen zijn mogelijk afhankelijk van het klimaat en soort gras. Bemeste tuinaarde kan hiervoor goed worden gebruikt of een mengsel met bijvoorbeeld plantaarde/zand/turf of gemengd met lava. Na het vullen tot aan de rand van de platen, het mengsel natmaken tot het bezonken is tot 5 mm onder de rand. Bezaaien met speciaal sport- of parkeerzaad. Een geschikte meststof en frequente beregening zijn nodig om de gewenste groei van het gras te realiseren. Na enige tijd zal de grond verder inklinken zodat het gras ruimte heeft om te groeien.

Gras op rol inwalsen in de honingraat is ook mogelijk. Belangrijk is dat de wielen op de plaat rijden zodat het gras niet verdrukt wordt. Onderhoud is gelijk aan het onderhoud van gazons of grasvelden.