Welke pellets zijn het beste

Pelletkachel: Welke pellets zijn het beste?

Pelletkachels winnen aan populariteit en dat is niet zo vreemd, want het stoken op houtpellets genereert een zeer lage uitstoot fijnstof en biedt een hoog rendement. We krijgen vaak de vraag wat nu eigenlijk beter is, witte of bruine pellets. Er zijn een paar dingen waar je op kunt letten bij de aanschaf van pelletkorrels.

Wat zijn de beste pellets voor pelletkachel?

Pelletkachels zijn er in alle soorten en maten. De kleinste kachels kunnen een kleine woonkamer verwarmen tot grote industriële pelletkachels die grote loodsen verwarmen. Verschillende pelletkachels vragen om een specifiek type pelletkorrel. Er zijn twee zaken waar je op kunt letten; heb je witte of bruine pellets nodig? En welke keurmerken zijn er en wat betekenen ze?

Witte of bruine pellets kopen?

Welke pellets zijn het beste, witte of bruine pellets? De kleur van de houtpellets zegt niet direct iets over de kwaliteit en de werking van de pellets. De kleur toont enkel aan dat er andere houtsoorten zijn gebruikt die andere eigenschappen kennen.

Witte houtpellets worden gemaakt van zacht naaldhout. Ze hebben een schonere verbranding dan bruine houtpellets, maar met een iets lager rendement. Witte houtpellets worden meestal gebruikt om kleinere ruimtes te verwarmen.

Bruine houtpellets worden gemaakt van een combinatie van hardhout en loofhout. Donkere pellets branden minder fel, maar ze hebben een hoger rendement dan witte pellets. Ze zijn bij uitstek geschikt om grotere ruimtes te verwarmen. Welke houtpellets het meeste geschikt zijn voor jouw pelletkachel hangt dus af van de soort pelletkachel en de toepassing.

Welke keurmerken voor pellets zijn er?

Een keurmerk garandeert dat de pellets een bepaalde kwaliteit hebben, waardoor ze efficiënter verbranden en er minder schadelijke stoffen zullen vrijkomen. Schone verbranding is van belang voor de kachel en voor de omgeving. Kies je voor pellets met het keurmerk DIN+ en EN PLUS/A1 dan weet je dat je pellets zijn vervaardigd met hout uit verantwoord beheerde bossen of zaagresten. Ook ben je ervan verzekerd dat de verbranding een minimale uitstoot veroorzaakt en dat de pellets van puur hout zijn gemaakt zonder toevoegingen van bijvoorbeeld bindmiddel.

Wat betekent het EN PLUS/A1 certificaat?

Het EN PLUS/A1 keurmerk staat garant voor de hoogste kwaliteit houtpellets. Het keurmerk komt voort uit een Europees initiatief om één keurmerk te gebruiken voor de beste pellets van Europa. Om in aanmerking te komen voor dit keurmerk, wordt de hele waardeketen van toeleveranciers tot producenten gecertificeerd. Het A1 keurmerk geeft de kwaliteit van de pellet aan, waarbij A1 het hoogst is van 3 mogelijke categorieën. Sommige kachelleveranciers verplichten hun klanten om EN PLUS/A1 gecertificeerde pellets te stoken. Het grootste verschil ten opzichte van het Din Plus keurmerk is het feit dat de herkomst van de pellet altijd bekend is. De witte Pelfin houtpellets dragen het EN PLUS/A1 certificaat.

Wat betekent het DIN+ certificaat?

Het DIN+ keurmerk staat voor schoon en onbehandeld hout met een hoog rendement. Het keurmerk wordt zowel voor particulier en industrieel gebruik uitgegeven. Strenge eisen worden gesteld aan de pelletkorrels en de pelletproducenten. Om de kwaliteit te bewaken worden producenten jaarlijks gecontroleerd door een onafhankelijke partij om zo de hoogste kwaliteit te kunnen blijven garanderen. De bruine Pelfin houtpellets dragen het DIN+ certificaat.

Assortiment houtpellets

Welke pellets zijn het beste? Dat is dus voor iedere situatie anders. Sterhout levert enkel gecertificeerde pellets die uitvoerig zijn getest op diverse eigenschappen en goedgekeurd om jou van het hoogste rendement te voorzien.