Waarom is haardhout zo duur geworden?

16 september 2022

Tot een jaar geleden waren de prijzen voor haardhout vrij stabiel. Een jaarlijkse prijsverhoging was gebruikelijk, maar de laatste tijd zijn de prijzen ongekend gestegen. Hoe kan dat? Er zijn drie factoren die er nu voor zorgen dat de prijzen stijgen; het geringe aanbod stamhout, de grote vraag naar haardhout en de instabiele gas- en energiemarkt.

Staatsbosbeheer valt weg als houtleverancier

Tot de zomer van 2021 was Staatsbosbeheer een vaste leverancier van stamhout. Er kwam voldoende hout vrij uit de regionale uitdunningsronde om te voorzien in voldoende voorraad. Maar Staatsbosbeheer heeft enige jaren geleden een koerswijziging ingezet door de verkoop van stammen aan houtverwerkers aan banden te leggen. Het hout gaat nu naar de vezelindustrie waar er houten plaatmateriaal zoals OSB-platen van wordt gemaakt. Door het wegvallen van deze belangrijke houtleverancier zoeken wij, maar ook andere houtverwerkers, naar andere leveranciers. De vraag is groot en daardoor stijgt de inkoopprijs van het stamhout.

De vraag naar haardhout neemt toe

In een normaal jaar loopt de vraag naar haardhout in de lente af en komt er pas weer vraag naar droog hout tegen het einde van de zomer. Dit jaar was er ongekend veel vraag naar haardhout in de zomer. Dit heeft te maken met de onzekerheid op de gas- en energiemarkt. De gasprijzen rijzen de pan uit en men zoekt naar alternatieven om het huis warm te houden. Veel plezierstokers die normaal een kleine hoeveelheid hout kopen, slaan nu een extra grote voorraad in om de kosten voor komende winter in grip te houden. Door de grote vraag al vroeg in het seizoen, is de grootste voorraad al verkocht.

Ook droogkosten stijgen door energieprijzen

De stijgende energieprijzen hebben ook effect op de kosten van het drogen van het hout. Vers hout wordt in ovens gedroogd totdat het een vochtpercentage van onder de 20% heeft. De droogkosten worden steeds hoger door de nieuwe energieprijzen.

Voor het aankopen van stamhout kijken we nu ook wat verder van huis, bijvoorbeeld naar Duitsland. Maar ook daar kampt men met dezelfde problemen. Het hout blijft in eigen land vanwege de onzekerheid van de gasvoorziening. Daarnaast exporteert Duitsland veel rondhout naar China. Het aanbod van rondhout is dus beperkt.

Het lijkt er nog niet op dat de situatie binnenkort zal verbeteren. We doen ons best om te blijven voorzien in haardhout van uitstekende kwaliteit dat goed droog is, maar het kan zijn dat je iets langer moet wachten op een levering dan je van ons gewend bent.

Voor de actuele houtprijzen en levertijden kun je terecht op de pagina los gestort haardhout.