houtsnippers tegen onkruid

Houtsnippers tegen onkruid

Met de lente in aantocht begint het te kriebelen om in de tuin aan de slag te gaan. Nu is de tijd om de tuin klaar te maken zodat de planten een frisse start maken. Tussen de mooie planten en bloemen schiet ook het onkruid omhoog en dat is jammer want niemand houdt van onkruid wieden. Er is een oplossing om onkruid te weren door houtsnippers op de bodem aan te brengen. Ongewenste groei van onkruid krijgt geen kans omdat houtsnippers tegen onkruid werken. Door een dikke laag houtsnippers aan te leggen, wordt het voor onkruid heel lastig om te ontkiemen.

Houtsnippers tegen onkruid met worteldoek

Voordat je houtsnippers aanbrengt in de tuin raden we aan om eerst worteldoek aan te leggen. Worteldoek is gemaakt van poreus materiaal, het laat wel vocht door, maar het houdt onkruid tegen. Zorg er voor dat de ondergrond vlak is en breng dan het worteldoek aan. Het worteldoek rol je uit en kan eenvoudig op maat gemaakt worden door te knippen of snijden. Vervolgens maak je gaten in het doek om te planten. Staan er al planten in de tuin? Ook dan kun je worteldoek aanbrengen door het op maat te snijden en om de plant te leggen. Er zijn speciale worteldoekpennen die je door het doek in de grond steekt, zodat het worteldoek niet gaat schuiven. Je tuin maak je op deze manier eenvoudig “lenteproof” met houtsnippers tegen onkruid met worteldoek.

Benodigde hoeveelheid houtsnippers tegen onkruid

Breng een laag van minimaal 10 cm dik aan om onkruid tegen te gaan. Liever iets meer, omdat houtsnippers inklinken door bodemactiviteit of als er overheen wordt gelopen. Met 1 kuub houtsnippers kun je een oppervlakte bedekken van 10 m2 met een laagdikte van 10 cm. Ga je eerst worteldoek aanbrengen dan kun je een laag van minimaal 5 cm aanhouden. Gebruik je worteldoek dan kun je met 1 kuub houtsnippers een oppervlakte van 20 m2 bedekken.

Voordelen van houtsnippers in de tuin

Een voordeel is dat houtsnippers tegen onkruid werken, maar het doet nog meer. Houtsnippers vormen een natuurlijke laag die vocht vasthoudt waardoor de bodem tussen de planten minder snel uitdroogt. De laag houtsnippers voorkomt uitdroging van de grond tijdens droge periodes en tijdens natte periodes neemt het vocht op zodat de grond niet doornat wordt. Ook wordt de biologische activiteit in de grond gestimuleerd. Kleine insecten nestelen zich graag tussen de snippers. Het organisch materiaal is ideaal voor wormen, insecten, schimmels en bacteriën in de bodem. De dieren verbeteren de bodemstructuur, waardoor de planten beter zullen gaan groeien.

Een tuin met houtsnippers onderhouden

Na verloop van tijd zullen de houtsnippers verteren. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de houtsoort, de grootte van de snipper en de weersomstandigheden. De oude laag kan blijven liggen en deze vul je aan door er een nieuwe laag houtsnippers over te strooien. Gebruik je de houtsnippers tegen onkruid dan is het goed om de laag jaarlijks bij te werken.

Soorten houtsnippers

In ons assortiment vind je diverse soorten gesorteerde houtsnippers. We maken de houtsnippers zelf en sorteren het hout op soort en kwaliteit. Zo is er voor iedere tuin een mooie oplossing. We brengen de houtsnippers los gestort aan huis. De houtsnippers zijn ook verkrijgbaar in big bags en jutezakken en deze worden in heel Nederland geleverd aan huis. Bekijk het assortiment houtsnippers.

stamhout houtsnippers

Stamhout houtsnippers

De mix stamhout houtsnippers ​zijn gemaakt van stamhout van loofbomen. Deze houtsnippers bevatten geen bladeren, maar er kunnen wel takken in zitten. De samenstelling is afhankelijk van de boomsoorten die we tegenkomen. Onze houtsnippers worden onder andere gemaakt van eik, berk, beuk, es, els en esdoorn. Ze blijven circa 2 jaar liggen. Bekijk alle stamhout houtsnippers.

premium+ houtsnippers

Premium+ houtsnippers

De houtsnippers premium+ ​zijn gemaakt van puur stamhout van loofbomen en/of dennen. Deze snippers zijn gemaakt van boomstammen zonder takken en bladeren. De bovenfractie wordt er uit gezeefd, waardoor ze van constante kwaliteit zijn. Dit is een uniek product. Deze houtsnippers worden ook wel gebruikt als valdemping onder speeltoestellen (maar zijn niet gecertificeerd). Zij blijven circa 2 tot 3 jaar liggen. Bekijk de premium+ houtsnippers.

Douglas houtsnippers

Douglashout kenmerkt zich door de warme roodbruine kleur. Deze houtsnippers zijn gemaakt van 100% schaaldelen of stammen en bevatten geen takken en bladeren. Deze snippers verspreiden de heerlijke geur van naaldhout. Het versnipperen van schaaldelen zorgt ervoor dat er af en toe een wat langer stuk tussen zit. Douglas houtsnippers blijven circa 3 jaar liggen. Bekijk alle douglas houtsnippers.

Lariks houtsnippers

Larikshout heeft een warme roodbruine kleur en is bijna niet te onderscheiden van douglashout. Deze houtsnippers zijn gemaakt van 100% schaaldelen of stammen en bevatten geen takken en bladeren. Deze snippers verspreiden de heerlijke geur van naaldhout. Het versnipperen van schaaldelen zorgt ervoor dat er af en toe een wat langer stuk tussen zit. Lariks houtsnippers blijven circa 3 jaar liggen. Bekijk alle lariks houtsnippers.

Essen houtsnippers

Houtsnippers gemaakt van essenhout zijn prachtig licht van kleur en staan goed in iedere tuin. Essen houtsnippers worden gemaakt van stammen en armen van bomen. De essen houtsnippers bevatten weinig tot geen kleine takken. Essen houtsnippers blijven circa 2 jaar liggen. Bekijk alle essen houtsnippers.

Basic houtsnippers

Ben je op zoek naar een functionele bodembedekker voor een mooie prijs? Kies dan voor de basic houtsnippers. Deze snippers kunnen blad en takken bevatten en zijn niet gesorteerd op kwaliteit. Basic houtsnippers worden gebruikt wanneer de kwaliteit niet belangrijk is en voor in de moestuin. Ze blijven circa 1 jaar liggen. Omdat basic snippers snel rotten in een big bag zijn deze snippers alleen los gestort verkrijgbaar.

Beuken houtsnippers

Houtsnippers van beukenhout zijn mooi licht van kleur en lijken veel op essen houtsnippers. Beukenhout is een uiterst sterke houtsoort die zich uitstekend leent voor gebruik in de tuin. Ook beuken houtsnippers worden gemaakt van stammen en armen en bevatten weinig tot geen kleine takken. Ze blijven circa 2 jaar liggen. Bekijk alle beuken houtsnippers.

Franse boomschors

Franse boomschors

Boomschors is eigenlijk geen houtsnipper, maar wordt wel vaak vergeleken met houtsnippers. Houtsnippers worden van de stam en/of takken gemaakt, terwijl boomschors puur uit schors bestaat. Franse boomschors heeft een diepe donkere kleur en harde structuur. Boomschors kan gebruikt worden voor het afdekken van borders in de tuin en voor het aanleggen van wandelpaden. Het is geschikt tegen onkruid. Boomschors wordt ook wel gebruikt onder speeltoestellen, omdat de randjes minder scherp zijn dan houtsnippers. Deze premium boomschors blijft lang liggen, tot wel 6 jaar. Bekijk alle Franse boomschors.

Bekijk het complete assortiment houtsnippers of boomschors.