Unieke zaag-kloofmachine van Posch

Om de toenemende vraag naar haardhout te kunnen ondervangen waren wij op zoek naar een nieuwe zaag-kloofmachine. Voor het grote werk hadden we een flink eisenpakket waar de machine aan moest voldoen. Zo moest de nieuwe machine forse houtstammen met een diameter van 65 cm verwerken, voorzien zijn van een verlengde aanvoertafel voor lange boomstammen en daarbij ook nog eens in de eigen huisstijl kleur gespoten. We vonden de perfecte oplossing in de Posch SpaltFix K-650 Vario mobiel, geleverd door de firma Stierman De Leeuw uit Apeldoorn. Deze machine is uniek in Nederland.

Bekijk het filmpje over de nieuwe zaag-kloofmachine

Automatisch kloofmes

De K-650 is uitgerust met een PowerCut zaag en verlengde aanvoertafel die stammen met een diameter tot 65 centimeter en lengte van 5 meter kan verwerken. Maar het bijzondere detail zit hem in het AutoSplit kloofmes, dat met 16 ton kloofkracht moeiteloos en automatisch het hout splijt. Dit in tegenstelling tot andere kloofmachines, waarbij het hout tegen het kloofmes wordt geduwd. Zelfs keihard beukenhout wijkt zonder problemen voor het X-vormige kloofmes dat het hout in vierkante blokken van constant formaat splijt. Vierkante blokken hebben ten opzichte van driehoekige blokken het voordeel dat de blokken gelijkmatiger drogen en ze makkelijk zijn te stapelen in de houtopslag.

En dat is nog niet alles, want de machine kan worden ingesteld voor de productie van grote massieve blokken tot kleine blokken hout. Elk gewenst formaat is instelbaar met een kantlengte tussen 5 en 15 cm en een bloklengte tussen 25 tot 50 cm. De machine is volledig elektronisch bediend voor een nog hogere bedrijfsveiligheid.

Snel wisselen van zaagketting

Het ontwerp van de K-650 is ook op andere punten slim te noemen. De machine combineert 2 arbeidscycli in 1, namelijk zagen en kloven, waardoor het werk vele malen sneller kan worden uitgevoerd. De zaagkettingen kunnen binnen een minuut gewisseld worden, dit was voorheen voor de machinist doorgaans een tijdrovende klus. Ook is de machine uitgerust met een zeef mechanisme die er voor zorgt dat de het kleine afval aan het einde van de transportband kan worden opgevangen in een container. Zo blijft het hout schoon en nagenoeg vrij van afvalhoutjes. De kers op de taart is de cabine, die naar eigen wens is uitgerust met klimaatbeheersing en een geveerde stoel, zodat de machinist comfortabel kan werken, of het nu hartje winter is of het zo warm is dat de mussen van het dak vallen.

Eerste SpaltFix K-650 in Nederland

De SpaltFix K-650 Vario mobiel is de eerste machine van dit formaat en deze capaciteit die in Nederland is geleverd. Omdat er geen machine in Nederland is die volstaat binnen de benchmark, organiseerde Stierman De Leeuw in samenwerking met Posch een referentiebezoek aan de firma Sönke Butenschön, een producent van haardhout in het Duitse Rendsburg. De vergelijkbare machine draaide naar verwachting soepel en snel. Het enige probleempje was de kleur van de machine, die is standaard groen/oranje. Gelukkig was het mogelijk om de delen te spuiten, dus ook dat hobbeltje werd overwonnen en zo stond er niets meer in de weg om de K-650 aan te schaffen.

Oostenrijkse kwaliteit

De machine komt direct uit de Posch fabriek in Oostenrijk en is met speciaal transport vanuit Oostenrijk naar Nederland vervoerd. Door het formaat van de zaag-kloofcombinatie werd de machine in drie delen op een dieplader getransporteerd. De delen zijn bij aankomst meteen gemonteerd door de specialisten van Stierman de Leeuw. Door de jaarlijkse trainingen die zij volgen bij Posch werd de machine nog dezelfde dag in originele topstaat in elkaar gesleuteld en konden we de eerste kuubs meteen produceren. 

Capaciteit van 20.000 m3

De eerste draaidag van de K-650 heeft geresulteerd in 100 kuub haardhout en deze productie is hard nodig, want het haardhoutseizoen staat voor de deur. Deze eerste kuubs haardhout zijn het begin van 5.000 m3 die moet worden gekloofd. En dat is nog maar het begin, de machine heeft namelijk een capaciteit van 20.000 m3 per jaar. Het haardhoutseizoen gaat vlekkeloos van start! Zo kunnen de houtstokers er deze winter weer warmpjes bij zitten tijdens de langere avonden, bij de haard of bij een knapperend vuurtje in de tuin.

Het hout dat met de nieuwe machine is geproduceerd is nu te bestellen. Wij verkopen zowel los gestort haardhout als haardhout in kisten en big bags